WiFi 6

Eind 2019 zijn de eerste 802.11ax Access Points geïntroduceerd, wat beter bekend is als Wifi 6 Acces Points. Dit wordt inmiddels gezien als de nieuwe WiFi standaard. Met deze nieuwe standaard komt er een aanzienlijke verbetering in snelheid, zo gaat de maximale snelheid van 3.5 Gbps naar 9.6 Gbps. Toch zal deze verdriedubbeling in de praktijk niet altijd merkbaar zijn, dit komt onder andere omdat het complete netwerk ook deze snelheid moet ondersteunen en de gebruikers devices geschikt moeten zijn.
Het grootste voordeel van WiFi 6 is de mogelijkheid om met meer apparaten te verbinden zonder dat er hier snelheid wordt ingeleverd op. Dit is dan ook vooral aantrekkelijk voor grote gezamenlijke ruimtes zoals recepties, restaurants, campings en kantoren.
Deze toename in snelheid komt doordat er meer pakketjes bij de gebruikers afgeleverd kunnen worden in een kortere tijd. Je kunt het vergelijken met een bestelbusje die pakketjes aflevert. Bij WiFi 5 of 802.11ac, wat de officiële term is voor WiFi 5, diende het bestelbusje na elk pakketje terug naar het depot (de router) te gaan om een nieuw pakketje te halen, terwijl bij WiFi 6 kan hij meerdere pakketjes meenemen en afleveren bij verschillende klanten (devices). In onderstaande afbeelding wordt dit weergegeven. De verschillende kleuren blokjes zijn voor verschillende gebruikers (devices).

Wifi 6 voorbeeld

WiFi 6 maakt daarbij ook gebruik van MU-MIMO, wat staat voor Multiple user – Multiple input Multiple output. WiFi 6 Access Points gebruiken deze techniek bij het uploaden en downloaden, terwijl WiFi 5 dit alleen gebruikte bij het downloaden.
Nu zit er een klein addertje onder het gras. Op dit moment zijn er maar een paar mobiele apparaten welke WiFi 6 ondersteunen, denk hierbij aan de IPhone 11 Pro en de Samsung Galaxy S10 serie. Wij lopen graag voorop als het gaat om technische vooruitgang en zijn met de introductie van WiFi 6 dan ook gelijk aan de slag te gegaan om dit te kunnen testen en demonstreren. Toch bleek dat de toepassing van WiFi 6 op grote schaal niet altijd even gemakkelijk is. Alle componenten aangesloten op het WiFi 6 Access Pointmoeten ook WiFi 6 geschikt zijn (geschikt tot 10Gbps). Dit betreft dus bekabeling, connectoren, switches, etc.
Interesse hoe wij dit toepassen op de huidige WiFi markt en in een demonstratie? Kom eens langs voor een kopje koffie, dan leggen wij het graag aan u uit.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

uplandparcs st. gallenkirch oostenrijkbest western plus berghotel amersfoort