Soorten GSO

In grove lijnen zijn er drie soorten GSO installaties;
een multiswitch installatie, IF distributie en het SRS systeem.

Een multiswitch
Is een installatie waar één of meerdere schotels worden geplaatst. De schotels worden aangesloten op intelligente verdelers (multiswitch) die centraal worden geplaatst. Op deze multiswitches worden alle gebruikers aangesloten. Het voordeel van “de multiswitch” is dat alle ontvangen satellietposities transparant worden doorgegeven, dus bij programmawisselingen en dergelijke hoeft de GSO installatie niet te worden aangepast. De bewoners ontvangen alle satellietprogramma’s op dezelfde manier als met hun eigen schotel, met als uitzondering dat ze met de geboden GSO installatie vier of acht satellieten ontvangen in plaats van met de eigen schotel, één satellietpositie.

Zo doen wij het niet!

IF distributie
Per transponder (zender van de satelliet) wordt een module geplaatst. Deze module zet de bewuste transponder om naar een frequentie van het “eigen” netwerk.
Op deze manier kunnen er maximaal een dertigtal transponders (zenders) worden geselecteerd en worden omgezet. Wanneer er een satellietprogramma verhuist zal de module opnieuw moeten worden geprogrammeerd. Wanneer er een programma bij komt zal er een extra module moeten worden geplaatst. IF distributie is een type installatie welke door ons vanaf 2000 niet meer wordt toegepast of wordt aanbevolen. Indien het gaat om een beperkt aantal satellietprogramma’s (bijvoorbeeld voor een speciale doelgroep) en dat er gebruik moet worden gemaakt van een bestaande coaxkabel kan hierop een uitzondering worden gemaakt.

SRS
Sinds enkele jaren bestaat ook het SRS systeem (Satellite repeater systeem). Dit systeem ontvangt één satellietpositie en stuurt deze signalen draadloos door langs de gevel van het complex. De bewoner welke geïnteresseerd is in de satellietprogramma’s moet een kleine schotelantenne in de vorm van een kleine voetbal uit het raam steken waardoor de programma’s worden ontvangen. Dit systeem wordt met name in China toegepast waar er interesse is voor één satellietpositie.
Het SRS systeem wordt niet door ons toegepast. Hiervoor zijn een aantal redenen waarvan de belangrijkste is dat het systeem maar één satellietpositie doorstuurt en hierdoor niet als een volwaardig alternatief kan worden beschouwd.

Gasthuislaan Amersfoort GSO

Start typing and press Enter to search