Glasvezel

Wanneer er een nieuw netwerk aangebracht moet worden of wanneer er naar CAI kasten een nieuwe kabel aangebracht moet worden dan is een glasvezelkabel de meest verstandige keuze. De glasvezelkabel is geschikt voor distributie van TV signaal en voor distributie van data (onder andere internet).

Wanneer er een nieuwe infrastructuur wordt aangebracht zijn er twee mogelijkheden: Een glasvezelkabel tot aan de CAI kasten (of tot aan de WiFi masten) en vanaf de CAI kast met coaxkabels naar de (huis) aansluitingen of een volledig glasvezelnetwerk waarbij tot en met de (huis) aansluiting een glasvezelkabel wordt aangebracht.

Glasvezel tot aan de CAI kast
Wanneer een glasvezel tot aan elke CAI kast wordt aangebracht, wordt het optische signaal in de CAI kast omgezet naar een elektrisch signaal, voor data en eventueel voor het TV signaal.
Vanaf de CAI kast wordt een (bestaande) coaxkabel gebruikt om het internet en TV signaal tot in de bungalow te brengen. In de bungalow wordt een Televes coaxdata modem geplaatst voor bedraad en WiFi internet en is het digitale TV signaal beschikbaar (zie blokschema aan rechterzijde).

Glasvezel tot aan elke (huis) aansluiting
Bij een volledige nieuwe aanleg van de infrastructuur kan een overweging worden gemaakt om tot in de onderkomens een glasvezelkabel aan te brengen. Het grote voordeel van een glasvezel tot in elke woning of bungalow is dat er dan een zeer toekomstvaste infrastructuur is aangebracht. De meest gebruikelijke glasvezel opzet is een GPON systeem (Gigabit Passief Optisch Netwerk) waarbij alle glasvezels vanuit één centrale ruimte komen (Point to Point) of vanaf een aantal centrale verdeelpunten (zie blokschema aan rechterzijde).

In een centrale ruimte wordt een GPON server geplaatst (OLT) waarop maximaal 512 aansluitingen (woningen) worden ontsloten. Deze server zorgt ervoor dat al het data verkeer (internet, telefonie, IPTV, camera’s, intercom, toegang, zorg etc.) en optioneel TV signaal worden gemanaged. In de onderkomens wordt een glasvezelmodem geplaatst (ONT) waarop de verschillende diensten weer beschikbaar zijn. Afhankelijk van het model is er ook WiFi beschikbaar (2.4 & 5GHz). Via de server wordt de modem volledig gecontroleerd, alle diensten kunnen op afstand worden gemanaged en worden aan of uitgeschakeld (inclusief TV). De modem heeft een maximale snelheid van 2 Gbps.

Glasvezel in de recreatie
Glasvezel voor wooncomplexen
Glasvezel specialisten
Glasvezel voor migrantenwoningen

Televes GPON Brochure

Televes GPON

Glasvezel Brochure

Brochure

Start typing and press Enter to search